Różne sposoby na jajka

Święta Wielkanocne już tuż tuż. Dlatego mamy dla Was kilka przepisów na różne jajeczne potrawy.


SAŁATKA WIELKANOCNA
 
Składniki na 4 porcje:
4 jajka
2 ziemniaki
1/2 brokuła
pęczek rzodkiewek
1/2 szklanki zielonego groszku
1 pomidor lub 200 g pomidorków koktajlowych
1/4 cebuli
sałata (np. lodowa) lub roszponka
 
Składniki sosu:
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki płynnego miodu
1/2 ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę)
4 łyżki posiekanego szczypiorku .
 
Sposób przygotowania:
1/ Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć w rządku na dużym półmisku. Dodać zielony groszek (mrożony groszek wcześniej ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
 
2/ Ziemniaki ugotować w mundurkach (ok. 40 minut), ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i ułożyć obok jajek. Brokuły gotować przez 3 minuty, odcedzić i zahartować zimną wodą, dodać do sałatki.
 
3/ Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki, sałatę oraz pomidory. Posypać je posiekaną cebulą.
 
4/ Przygotować sos mieszają wszystkie składniki. Podać obok w miseczce. Składniki sałatki doprawić solą i pieprzem. Sosem można skropić część składników przed samym podaniem.
 
 
JAJKA FASZEROWANE SZPROTAMI
 
Składniki:
100 g szprotek w oleju
6 jajek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 
ok. 2 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól, pieprz
4 rzodkiewki
szczypiorek i rzeżucha lub koperek.
 
Sposób przygotowania:
1/ Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do pojemnika rozdrabniacza (mini melaksera), dodać szprotki (bez ogonków), orzechy, olej rzepakowy, sól i pieprz.
 
2/ Zmiksować na pastę, w razie potrzeby dodać więcej oleju gdyby pasta wyszła za sucha.
 
3/ Nałożyć masę w białka za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką.
 
4/ Posypać rzeżuchą lub koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką startą na tarce o dużych oczkach, doprawić solą i pieprzem.
 
 
JAJKA SMAŻONE W SKORUPKACH
 
Składniki na 3 - 6 porcji:
6 jajek
3 łyżki masła
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
dekoracja: np. rzeżucha, koperek, natka pietruszki
 
Sposób przygotowania:
1/ Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i osuszyć. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć nie uszkadzając skorupek.
 
2/ Białka i żółtka drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
 
3/ Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
 
4/ Przykryć i trzymać na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Można też jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać na ciepło, udekorować.
 
 
SMACZNEGO :)
 
I WESOŁYCH ŚWIĄT :)

Oceń wpis
średnia ocena: 20.0 ilość głosów: 1